Virtuális gép létrehozása és kezelése konzolon VirtualBoxszal

Cvk/ január 21, 2010/ Debian, install, linux, Szerver, telepítés, virtualbox, virtualizáció

Az alábbiakban létrehozunk egy Debian GNU/Linuxot futtató virtuális gépet a Sun Oracle virtualizációs szoftverével grafikus környezet nélkül, terminálban.

Feltételezzük, hogy a VirtualBox már telepítve van a virtuális gépeket kiszolgáló rendszeren.

Első lépésként létrehozzuk a virtuális gépet Debian Linux néven:

VBoxManage createvm -name "Debian Linux" -register

A következő lépésben beállítjuk a virtuális gép főbb paramétereit, mint például a memória méretét, a virtuális gép energiagazdálkodásának engedélyezését, hogy a boot sorrend elsődleges tagjaként a dvd szerepeljen és onnan indítsa a telepítést a későbbiekben, a hálózati kártyát hogy a hosttól kapjon egy natolt ip címet – figyeljünk arra, hogy a vboxnetflt kernelmodul be legyen töltve ( modprobe vboxnetftl ) -, a virtuális hálózati csatoló alapértelmezetten egy pcnet kártyát emulál, ezen változtat a nictype kapcsoló, ami egy intel gigabites szerver kártyát hitet el a virtualizált géppel. Az ostype kapcsolóval állítjuk be, hogy melyik disztribúciót kívánjuk telepíteni, ezután következik a videókártya memória mérete.

VBoxManage modifyvm "Debian Linux" --memory "256" --acpi on --boot1 dvd --nic1 nat --nictype1 82543GC --ostype Debian --vram 32

A sikeres beállítás után hozzunk létre egy virtuális lemezt amire telepíthetjük a leendő operációs rendszerünket. A mértékegység megabájt:

VBoxManage createvdi -filename "debian.vdi" -size 10000 -register

A lemezt létrehoztuk, de még hozzá kell rendelni az üresen álló, most létrehozott virtuális géphez, hogy tudjon róla. Hozzácsatolni csak úgy tudjuk, ha van a virtuális gépben egy vezérlő amihez a lemez(eke)t rendelhetjük.

VBoxManage storagectl "Debian Linux" --name "IDE Controller" --add ide

A felvett vezérlőbe már csatolhatjuk is az létrehozott virtuális lemezt, amire a rendszer kerülni fog.

VBoxManage modifyvm "Debian Linux" --hda "debian.vdi"

A telepítő iso helyének megadásánál figyeljünk az elérési útra. Ez a parancs tudatja a VirtualBoxszal, hogy a felvett iso-t kezelheti, és hozzácsatolhatja virtuális gépekhez.

VBoxManage registerimage dvd ~/ISO/debian/debian-503-i386-CD-1.iso

Itt az alkalom a telepítő médiát is hozzáadni a vezérlőhöz, mintha betennénk a cd-t a meghajtóba. A –port és a –device kapcsolók megegyeznek a pcknél megszokott Primary/Secondary és Master/Slave beállításokkal. A jelen példában a lemezkép a virtuális IDE vezérlő másodlagos csatornájának  első mester eszközeként fogja kezelni.

VBoxManage storageattach "Debian Linux" --storagectl "IDE Controller" --port 1 --device 0 --type dvddrive --medium ~/ISO/debian/debian-503-i386-CD-1.iso

Ideje elindítani a virtuális gépet.

VBoxHeadless -startvm "Debian Linux"

A fenti paranccsal a virtuális gép elindul, és nyit magának egy távoli asztal kapcsolatot alapértelmezetten a 3389 -es porton. Ehhez kapcsolódva el tudjuk indítani a tényleges telepítést, mintha egy valódi gép előtt végeznénk azt.

rdesktop -a 16 <virtuális gép ip>

Ha a helyi gépen futtatjuk a VirtualBoxot, akkor a localhosthoz is kapcsolódhatunk.

VirtualBox VRDP kapcsolat

A telepítés végeztével “vegyük ki” a virtuális telepítő lemezünket

VBoxManage storageattach "Debian Linux" --storagectl "IDE Controller" --port 1 --device 0 --type dvddrive --medium none

A frissen telepített rendszerre érdemes felrakni a VirtualBox Guest Additions csomagot, amely kernel, videó és egyéb meghajtókat ad a virtuális gép kényelmesebbés gördülékenyebb működését elősegítve. Ehhez szükség lesz az aktuálisan használt kernel headers forrására, amihez fordulni fog a kiegészítő meghajtó, illetve ezek fordításához a megfelelő fejlesztői eszközökre. Ezt a parancsot már a virtuális gépen belül adjuk ki:

apt-get install build-essential linux-headers-`uname -r`

Ha a környezetet sikeresen kialakítottuk, kezdődhet a kiegészítő telepítése. Csatoljuk fel a kiegészítőket tartalmazó lemezképet. Az additions iso elérési útha disztribúciónként változhat. A jelenlegi legfrissebb iso letölthető a VirtualBox weboldaláról is: http://download.virtualbox.org/virtualbox/3.2.10/VBoxGuestAdditions_3.2.10.iso

VBoxManage storageattach "Debian Linux" --storagectl "IDE Controller" --port 1 --device 0 --type dvddrive --medium /usr/share/virtualbox/VBoxGuestAdditions.iso

Ha megadtuk a lemezképet , akkor  már a virtuális gépben fel is csatolhatjuk, majd indítsuk el a kiegészítő telepítését:

mount /dev/hdc /mnt/ && cd /mnt
sh VBoxLinuxAdditions-x86.run

Ha sikeres volt a telepítés, akkor lecsatolhatjuk a lemezt bent és kint is, majd újraindítva a virtuális gépünket már használni fogja a kiegészítéseket.

Share this Post