Asus X101 netbook

Péntek óta -5 napja- boldog tulajdonosa vagyok egy fekete színű, X101-BLK007G típusnak. Frissítve: 2011.09.20. ˇ A gyári 1.1-es MeeGo-t megnéztem: első bekapcsolás után kaptam egy csili-vili meego logoval ellátott menüsort,
  • 2.6.35-ös kernellel,
  • kiherélt 2.30-as nautilus,
  • 11-es chromiummal,
  • empathy im klinessel,
  • evolution levelezővel,
  • yum csomagkezelő, alapértelmezett http://update.meego.asuswebstorage.com/MeeGo/html/Asus/X101H/WW/rpms/repodata/repomd.xml tárolóval.
  • 470 mega ramot eszik az 1 gigából, és 3,3gigát használ a 8 gigás ssdből.
A névjegyében Linpus Lite for MeeGo szerepel. Pici, gyors, könnyű. Teminálra át lehet váltani, a felhasználó sudoval kap root jogot.   A MeeGot 1.2.0.1-re frissítettem így magyar nyelvű lett a kezelőfelülete és 2.2 giga tárhelyet foglal. A MeeGo rendszert lecseréltem 64 bites Ubuntu 11.04 -re, és nagyon szépen kezeli a két Atom cpu szálat is. Hja és működik a compiz is ;-)   A gyári MeeGo-t bármikor vissza lehet rakni a weboldaláról. A gyári rendszer nagyon gyors, ~4-5 másodperc alatt bebootolt, az ubuntu azért 4x lassabban tölt be rajta, cserébe a kodekekkel filmet is lehet nézni vele. :-)   Utóirat: A gyári rendszer első indításakor létre lehetett volna hozni egy rendszervisszaállító 8gigás pendrivet, nekem sajnos ez nem állt módomban így ez a lépés kimaradt. Amennyiben valaki ezt megcsinálta volna, úgy elkérném azt a visszaállító lemezképet.   Frissítve: 2011.09.20 Úgy tűnik, hogy az edigital a tegnapi nappal befejezte a kb egy hónapja megkezdett netbook árusítását. http://www.edigital.hu/Netbook/Asus_eeePC_X101-BLK007G_netbook_fekete_+_Intel_MeeGo_operacios_rendszer-p268865.html "Forgalmazás vége: 2011.09.19."

Hozzászólások

Szia!
Én is szeretnék ubuntut rá rakni ,de sajnos nem tudok eljutni a netbook biosáig,hogy usb ről tudjam bootoltatni.Segítenél megoldani ezt a problémát?Sajnos nem nem vagyok egy nagy számtech guru.
Köszi előre is.

Yess!!Megoldottam!Megy az ubi rajta szépen.

Szia!

Azért az utókornak leírom:

A gép bekapcsoláskor nyomni kell az Fn+2 (F2) billentyű kombinációt, így bejutunk a gép BIOSába.
A BOOT fül alatt az első, Boot Device Priority menüpont alatt válasszuk a ki a bekapcsolás előtt a gépbe dugott telepítő USB-t és mozgassuk az első helyre (+-).
Ezután a beállításunkat mentsük el az Fn+ö (F10) billentyűkkel és hagyjuk jóvá [Ok].
Újrainduláskor már remélhetőleg az előre ( legkényelmesebben Unetbootinnel ) elkészített rendszer fog indulni, amiről kezdhetjük is a megszokott telepítést.

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni abban a problémában, hogy hogyan lehet a nyelvet megváltoztatni, ugyanis én telepítés során a németet állítottam be (magyar nem állt rendelkezésre) azonban sem a beállítások menüben nincs nyelvbeállítási lehetőség sem a chromiumban, pedig már frissítéssel is próbálkoztam. A leírásban a beállítások menü személyes mapppában kellene lenni de nekem nincs ilyen. Az újra bootolást sem tudom hogy meg lehet-e csinálni, ugyanis nem értek igazából a telepítési dolgokhoz, csak egyszerű számítógép felhasználó-használó vagyok.

Köszönettel és üdvözlettel: Olivér

Szia!

A gyári 1.1-es MeeGoban tudtommal még nem volt magyar nyelvi támogatás, a meego.com ról letölthető 1.2-es verzió is úgy működik, hogy a telepítéskor az angolt kiválasztva feltelepül, utána a rendszerben már ki lehet választani a magyar nyelvet.

Igazából nem sokat foglalkoztam a MeeGo rendszerrel, lévén mobilnettel használnám a netbookot és jelenleg még nem képes kezelni azt, valamint divx videókat is lejátszané rajta.
Én feltelepítettem USB-ről egy 64 bites ubuntu linux 11.04 -es verziót, és azzal használom azóta mobilnettel, videókkal, stb :-)

Szia!

Ilyen kis gép vásárlását tervezem és én is ubuntut tennék rá. (Otthoni asztalin is az megy.) Ha megosztanád velem, hogy mennyire vagy megelégedve a rendszer gyorsaságával illetve azt, hogy módosítottad-e a feltett rendszert vagy a teljes 64 bitest felraktad és az megy gond nélkül, az sokat segítene a vásárlásnál. Unity működik-e, használható-e rajta?
Köszönöm a segítségedet!

Üdv: Mike

Szia!

Igen, a sima 64 bites, 11.04 ubuntu desktop verziót telepítettem fel pendriveről az Unetbootin segítségével.

A sima ubuntu gyorsasága nekem megfelelő a mai napig, kubuntut is kipróbáltam rajta de az számomra nagyon lassú volt, és a hálózatkezelője nem csatlakozott sem a wifi sem a mobilnet kapcsolataimhoz.

Unity és compiz az asztali gépeken megszokott módon működik.

Nagyon jó, köszönöm!
Már meg is rendeltem a cuccot, holnap megyek érte Pécsre.
Hétvégén telepítek és jelentkezem a tapasztalataimmal.

Köszi az infókat, üdv:

Mike

Szia!

Szombaton nem jött össze a vásárlás, ma vettem át a gépet.
Jelenleg ismerkedünk, egyelőre a BIOS belépés az f2 -vel (fn+2) nem jön össze, csak a MeeGo indul el állandóan.
Még türelmes vagyok :(, de már nem sokáig...
Pedig ma még ubuntunak kellene lennie rajta, ez az inteles rendszer nem áll kézre...

folyt.köv.

Mike

Szia!

A bekapcsolás után szorgalmasan nyomkodd az fn+2 kombinációt :-)

Köszi!

Azt hittem elég lesz nyomva tartani. Villámkézzel, de megvan, jöhet a telepítés.
Közben a boot usb is elkészült, szép lesz ez az este :)!

Mike

Apró kiegészítés a telepítéshez:
nem volt elég a bios boot menüben az usb eszközt első helyre tenni, a hdd sorrendet is meg kellet változtatni, azaz első helyen az usb memóris, a hdd pedig így bios szerint removable eszköz lett a második helyen.
Így most települ szépen és gyorsan, utána majd visszaállítom a sorrendet.

Üdv!

Ma vásároltam egy ilyen készüléket, de van 1-2 problémám!Felül jobb oldalon kiteszi a wifi jelet de a böngészőben mégis hibát jelez.

Ha valaki tud segítsen. Előre is köszi!

Illetve az lemaradt,hogy jelszavak beírásánál a nulla gomb lenyomására más karakter jelenik meg.

Köszönöm a segítséget, az ubuntu működik!
Jelenleg frissítek, azután a személyes beállítások jönnek.
A rendszer gyors, szépen fut.
További említésre méltó dolgokkal (ha lesz ilyen) később jelentkezem.

Mike

Megoldódott a problem.

Üdv, olyan problémába ütköztem, hogy az ubi (10.04) billentyűzet választás után meghal. valaki valami ötlet rá? LinuxLive-al csináltam az USB-t
köszi

Szia!

Lesz szervíz tapasztalat is, tegnap este nagy csattanás kíséretében (töltés közben) megadta magát a tápegységem.... :(. (A gépnek semmi baja.)
Azonnal bejelentettem a www.asus.hu -n, ma meg is kaptam az utasításokat, hétfőn jön érte egy futár (GLS) és viszi gar.jav. -ra (ez cserés lesz...).
Mivel a gép lemerülés közelében volt, így most pár napig jegelve lesz. Sajnos sem boltokban sem ismerősöknél, sem itt a cégnél ilyen csatlakozós táp nincsen, ez a kicsi méret csak az Asusnál van rendszerben. Neten rendelhető lenne eredetiben majd' 12e pénzért, de a boltok nem tartanak belőle - valószínűleg nem is szokott tönkremenni, csak én kaptam ki egy selejtet.
Ha lezajlik a javítás/csere, beszámolok a tapasztalatokról.

Mike

Szerviz: hétfőn elvitte a futár a töltőt és ma (csüt.) már hozta is vissza. Cserélték. Miután többször is elolvastam a feltételeket, becsomagoltam a töltőt és átadtam a futárnak. Két napra rá a szervízből egy illetékes felhívta a figyelmemet (e-mailben, udvariasan), hogy mivel nem küldtem el a komplett gépet, így ez elvileg garancaivesztés ill. nem javítás, mert nekik mindig a teljes konfig kell, akkor is, ha csak a töltő rossz. De azért (most először és utoljára, legalábbis nekem) kicserélték. (Szinte hallani, ahogyan veszi fel a töltést az akksi itt mellettem az asztalon....)
Szóval: a szerviz gyors volt és normális, de azért: jobb, ha nem romlik el semmi. Remélem én ezzel letudtam a javításokat. (Feleségem ASUS notebookja második éve ketyeg hibátlanul, persze az azért masszívabb kategória.)

Mike

Szia!
Nincs szerencsém ezzel a kis géppel: ma megjenetek a pixelhibák a képernyőn, egyszerre 3 darabot is felfedeztem. (Eddig hibátlan volt a képernyőm.) Van valami tapasztalat arra, hogy milyen mennyiségű pixelhiba esetén cserélik a cuccot? Régebbről valamilyen százalékos arányra emlékszem, de ilyen gondom eddig semmivel nem volt, pedig van itthon két monitor és három másik hordozható gép is...

MIKE

Ez év elején én is vásároltam egy X101-est. Sem a MeeGo, sem az Ubuntu Linux nem nyerte el a tetszésem, mindkettő roppant bugos. Kicsit átalakítottam a gépet. Vásároltam bele egy 2 gigás memóriát és egy 64 gigás ADATA gyártmányú mSATA SSD-t. A gyárilag benne levő 8 gigás J-Micron mSATA SSD nagyon lassú. Az átalakításkkal után egy Win7 Home Premium 64 bites változatát különsebb gond nélkül magára vette a gép. 20 gigába belefért még egy Office 2007 Student is és valamennyi olyan program, amikre utazásaim során szükségem van. Gyorsabb, stabilabb, használhatóbb lett a gép!