T-Mobile Pulse tethering Ubuntu linux alatt rootolt telefon nélkül

Ma van második hete, hogy megvettem az új, androidos telefonomat a T-mobile Pulse -t. Már a vásárlás előtt is feltett szándékomban állt a készülékhez vásárolt mobilinternetet mobil/asztali számítógépemen használni az elkövetkezendőkben. Ehhez viszont szükséges az, hogy a készülék képes legyen a tetheringre, azaz a telefon képes legyen megosztani az internetet a számítógép felé. Frissítve a végén! Apoth barátom mindenképpen próbált meggyőzni engem, hogy amit szeretnék, ahhoz rootolnom kéne a telefonomat, azaz garanciavesztéssel egy nem hivatalosan kiadott romot, másik rendszert kellene felraknom a készülékre. Az elmúlt napokban kipróbáltam számtalan alkalmazást, amely azt ígérte hogy a notebookomon tudok majd internetezni a telefonommal. Sajnos a legtöbb alkalmazás már a tájékoztatóban felhívta a figyelmemet a telepítés előtt, hogy a használatához rootolt készülék szükséges, így a legtöbb elérhető program fennakadt a rostán emiatt. Találkoztam olyan programmal is, amelyikből demó verzió volt elérhető, a teljes funkcionalitását csak a megvételt követően lehetett igénye venni. Végezetül, három program maradt, amelyek ingyen nyújtották azokat a funkciókat, amikre nekem szükségem volt. Az első az EasyTether, amelyik legnagyobb sajnálatomra jelen pillanatban kizárólag windows klienssel rendelkezik, azonban XP alatt tesztelve tökéletesen működött: a telefonon elindul a program, a windowsban csatlakozni kell a telefonhoz, létrejön egy hálózati csatoló, amelyik a telefontól kap egy IP címet, és onnantól kezdve lehet internetezni orrvérzésig, vagy a mobilinternet csomag kimerüléséig :-) A második, amelyikkel már linux alatt tudtam webet böngészni, az az Internet Sharer nevet viseli. Ez a program egy SOCKS/HTTP proxyt indított el a telefonon, és a Pulse készülékhez melléket cd-n található tools katalógus alatti adb nevű programmal a megnyitott porton keresztül lehetett elérni a netet. Ennek a legnagyobb hátránya az az, hogy minden  programot egyesével kellett beállítani a proxy használatára, és sok program nem képes a proxy kezelésére. Időigényes és nem kényelmes megoldás. A harmadik és egyben számomra megfelelően működő megoldást a google code -n találtam meg, a neve AziLink. Ennek a programnak a telepítését fogom alább bemutatni. A Pulse cd-n található Tools/adb-tool_for_linux-x86/tools/ alatti adb programot másoljuk be az /usr/bin katalógus alá, mert ezt fogja használni a kapcsolat felépítéséhez.
sudo cp adb /usr/bin/
Hozzuk létre vagy ha kell módosítsuk a már meglévő udev szabályt, hogy a rendszer lássa, és kezelhesse a telefont.
sudo mcedit /etc/udev/rules.d/91-android.rules
A sor végén lévő FELHASZNÁLÓNÉV szót cseréljük le a saját, linuxban használt azonosítónkra.
SUBSYSTEM=="usb", ATTRS{idVendor}=="22b8", SYMLINK+="android_adb", MODE="0666", OWNER="FELHASZNÁLÓNÉV"
Állítsuk át a szabály jogosultságát, hogy minden felhasználó olvashassa:
sudo chmod a+r /etc/udev/rules.d/91-android.rules
Indítsuk újra az udev rendszert hogy betöltődjön az előbb létrehozott szabály:
sudo restart udev
Ha ezzel megvagyunk, akkor engedélyezzük az "USB debugging"-ot az androidos készülékünkön a következőképpen: Settings -> Applications -> Development en belül rakjuk be a pipát. Ha az USB-n keresztül csatlakoztatjuk a telefonunkat a notebookhoz hasonlót kell kapjunk:
$ adb devices
List of devices attached
device
Telepítsük fel az openvpn-t a linuxra, majd a hálózatkezelést indítsuk újra, hogy kezelni tudja a VPN csatlakozást:
sudo apt-get install network-manager-openvpn openvpn
sudo /etc/init.d/networking restart
sudo restart network-manager
Telepítsük az AziLink nevű alkalmazást. Sajnos jelen cikk írásakor az én készülékem nem találta meg az android marketben, így a fejlesztő oldaláról letöltve tudom használni.
mkdir ~/azilink
cd ~/azilink
wget http://lfx.org/azilink/azilink.apk
adb install azilink.apk
wget http://azilink.googlecode.com/files/azilink.ovpn
Itt a ~/azilink -en belül hozzunk létre egy ideiglenes resolv.conf  fájlt, ezt fogja használni a vpn kapcsolat alatt.
mcedit resolv.conf
A tartalma pedig a következő legyen:
domain lan
search lan
nameserver 192.168.56.1
Hozzuk létre a VPN kapcsolatot felépítő scriptet
mcedit start_vpn
A tartalma ez legyen:
cd ~/azilink
adb forward tcp:41927 tcp:41927
sudo cp resolv.conf /etc/
sudo openvpn --config azilink.ovpn
Adjunk futtatás jogot a fájlnak
chmod 755 start_vpn
Ezután létre is hozhatjuk a kapcsolatot. A telefon menüjében indítsuk ez az AziLink programot, és tegyünk egy pipát a Service active mellé ez elindítja a telefonon az internetmegosztást, és egy statisztikát is mutat tájékoztatásul. A kapcsolódás előtt tiltsuk le a wifi kapcsolatot a networkmanagerben, ha engedélyezve van jobb klikkel lehet kiszedni a pipát ha engedélyezve van. Indítsuk el a kapcsolatot létrehozó scriptet
~/azilink/start_vpn
Ha sikeresen felépült a kapcsolat, meg is kezdhetjük a mobilinternet használatát a számítógépünkön az androidos telefonunkon keresztül. A kapcsolatot ctrl+c billentyűkombinációval tudjuk befejezni, ez megszakítja a script futását. A futással egy időben a telefonon az AziLink programon belül a Service active mellől lekerül a pipa, tehát ha újra akarunk kapcsolódni, akkor előbb a telefonon indítsuk el ismét a szolgáltatást. Frissítés: Ahogyan az barii írta a hupon, vpn-es kapcsolat nélkül, az ubuntu 9.10 networkmanagere is képes a telefont 3G-s modemként kezelni:
sudo modprobe usbserial vendor=0x12d1 product=0x1501
Ezután megjelenik a készülék a NetworkManagerben, és csak ki kell választani az országot, meg a szolgáltatót, és a tarifát végül pedig elfogadjuk az összegzést. A kapcsolatot elnevezzük, és csatlakozás után létre is jön a ppp eszköz a szolgáltatótól kapott ipvel. Egyedüli hátránya a 3G-s modemként való használatnak, hogy nem a telefon már létező 3G-s kapcsolatát használja hanem egy új csatlakozást indít el, így nem tudjuk mérni például a telefonban lévő NetCounter nevű programmal az adatforgalmunkat. A felnti VPN kapcsolat ezzel szemben a telefonon keresztül megy, így folyamatosan tudjuk az adatforgalmunkat figyelni. Ez kisebb mobilinternet csomagnál hasznos. Kellemes tetheringezést :-)

Hozzászólások

Szia!

Tudnál nekem abban segíteni, hogy miért nem látja a rendszer rendesen a telefont?
Az adb shell az működik. Viszont az adb devices kimenetén csak a ???ek láthatóak. A ddms szintén nem látja a telefont.
Már beállítottam azt is amit itt írtál.

Köszi

Laci

Szia!

Az adb "devices" néven kéne hogy lássa a telefont. (gyári rom?) a ddms nem is látja a kezdetektől nekem sem.

Segítséget szeretnék kérni t-mobil-os mobilinternet beállításához ubuntu alatt. T-Mobile web'n'walk és Ubuntu 9.10 Operációs rendszer a felállás, én pedig tegnap kezdtem az ubuntuval. Végigjátszottam ezt a network manageres dolgot, de semmi eredménye.

Szia!

Szerintem ne 2 éves rendszerrel próbálkozz, mert elképzelhető hogy olyan régi rendszer nem ismeri még az eszközt, nincs még benne/hozzá meghajtó.
Próbáld ki az utolsó stabil kiadást (jelenleg 11.04) akár csal egy live cd erejéig, hogy az felismeri és kezeli-e a mobil stickedet. Nagyobb esélyt látok rá hogy igen, mint egy régebbi kiadásnál.