Router csere, de mire?

Utolért engem is az internetszolgáltatók általi sebességnövelés és az ezzel járó előnyök és hátrányok. A hátrányok közül is egyik hardveres gyenge pontja: a router. Az otthoni internetszolgáltatóm 2009 december 1.-el megemelte az eddigi 15/15 megabites internetkapcsolatomat 80/25 megabites sebességre. Ez már csak akkor lenne mesébe illő, ha nem az eddig használt routerem lenne a gyenge pont a hálózatban. Az eddigi routerem egy Linksys WRT54GL router volt.
wrt54gl

WRT54GL

A meglepetés akkor ért, amikor lemértem az új sebességet routerrel
A router sebessége

A sebesség routerrel

Majd lehúzva az útválasztót azt tapasztaltam, hogy a sebesség a kétszeresére növekedett, és hozta a szolgáltató által meghatározott korlátozást.
A sebesség router nélkül

A sebesség router nélkül

Utánaolvastam a fórumokban, és amiket találtam ezzel a típussal kapcsolatban az eléggé lehangoló, azaz hogy nem képes a 100 megabites WAN portján 30-50 megabitnél többet áttuszkolni, mert a fórumozók szerint gyenge a benne lévő 200Mhz-s MIPS processzora. A routeremen mindig is gyári firmware lakott, nem próbálgattam egyéb firmwareket (Tomato, DD-WRT, OpenWrt). Ezekkel szembesülve elkezdtem keresni olyan új eszközt, amely a hosszabb távon várható igényeket is kielégítheti. Végül is két típus között vacilláltam:
Linksys WRT320N
Linksys WRT320N
TP-Link TL-WR1043ND

TP-Link TL-WR1043ND

Jelen cikk írásakor árban mind a két típus ugyan abban az árkategóriában érhető el: 18-20 ezer ft. A választásom a TP-Link termékére esett, mert a szinte azonos funkcionalitás mellett erre a termékre 5 év garanciát adtak, valamint tartok egy esetleges újabb linksys csalódástól: Igaz, hogy gigabites WAN portja van de mi van, ha  3-400 megát tud majd csak áttuszkolni a 7-800 helyett ahogy a régi is csak a felére képes? (Gondolva a későbbi, 3-4 év alatt bekövetkező erősen optimista sebességnövekedésekre).

Hozzászólások

WRT160N... tökéletes rúter megfizethető áron :p amit kipróbálnék, az az NL széria, mert van egy kis gond a távolságokkal, ahol használom...

@Adamfoto
Egy gondom volt csak a WRT160N -el, mégpedig hogy nem gigabites portjai vannak.